Preguntes freqüents
- Què és la Fundació Lluís Artigues?
- Quines tasques desenvolupa la fundació?
- Què em pot oferir la Fundació Lluís Artigues?
- En què consisteix un procediment judicial per incapacitar a una persona?
- Quina documentació cal portar?
- Quant de temps pot tardar la tramitació d'aquest procediment?
- Si vull ampliar més informació sobre aquest tema?
- Quina documentació cal portar?
- Què vol dir tenir un tutor?
- La FLA pot beneficiar-se del patrimoni de les persones incapacitades?
- La FLA pot acceptar donacions o herències?
- Qui em pot assessorar sobre aquest o altres aspectes jurídics?
- Per què haig de fer cas d'un tutor que no conec?
- Però, podré disposar dels meus diners?
- Podré viure al meu pis?
- Em poden prendre el pis?
- I si no tinc pis, on puc viure?
- Hauré de renunciar als serveis comunitaris que disposo?
- I tot això, per què ho fa el tutor?
- Qui cuidarà del nostre fill quan nosaltres faltem?
- Qui va ser Lluís Artigues?
- Com ho haig de fer per connectar amb el meu tutor?
Si té més preguntes o algun suggeriment, pot enviar-nos un correu electrònic a direccio@fla.cat. Li farem arribar una resposta el més aviat possible. Moltes gràcies pel seu interès en la Fundació Lluís Artigues!
-
Què és la Fundació Lluís Artigues?
És una institució sense afany de lucre creada per iniciativa i amb el suport de la Fundació Hospital Sant Pere Claver, a la vista del grau de desprotecció que es troben moltes persones discapacitades per causa d’un trastorn mental. La Fundació Lluís Artigues és una fundació tutelar que vetlla pel benestar de les persones incapacitades legalment; especialment, les residents a Sants - Montjuïc (Barcelona), però també aquelles altres residents a la província de Barcelona.
-
Quines tasques desenvolupa la fundació?
Des de la Fundació Lluís Artigues treballem per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la persona incapacitada (alimentació, higiene, salut, etc.) i per la defensa dels seus interessos legals i patrimonials. Des de la coordinació amb els professionals que porten el seu tractament, fins a la millora i manteniment del seu benestar personal.
-
Què em pot oferir la Fundació Lluís Artigues?
La Fundació Lluís Artigues va néixer, precisament, per donar aquests serveis, i molts més, a les persones amb trastorn mental. Sobretot a aquestes persones, però també a aquelles altres que resideixen als barris de Sants o Montjuïc (Barcelona) i puguin haver estat incapacitades legalment per altres causes.
-
En què consisteix un procediment judicial per incapacitar a una persona?
El procediment d'incapacitació requereix la intervenció de l'autoritat judicial. Per tant, per a poder iniciar un procediment d'aquestes característiques, cal apoderar a un advocat i un procurador. Pot acudir a un bufet de la seva confiança o al Servei d'assessorament i defensa jurídica dels Malalts Mentals (JURIMM), on trobarà un equip de juristes especialitzats, que assumiran l’encàrrec donant-li l'orientació que sigui més beneficiosa per als interessos de la persona discapacitada. En cas de no disposar de recursos econòmics suficients, també es pot demanar al Col·legi d’Advocats la designa de professionals del Torn d'Ofici mitjançant el Servei de Justícia Gratuïta.
-
Quina documentació cal portar?
En qualsevol cas, convindrà que aporti documents que justifiquin l'adopció de mesures protectores per part de l'autoritat judicial. Per exemple, el certificat del grau de discapacitat, els informes mèdics i socials més recents o el Protocol per a l'aplicació de criteris de cribatge abans d’iniciar un procés d'incapacitació.
-
Quant de temps pot tardar la tramitació d’aquest procediment?
Calculi que la tramitació d'aquest procediment pot allargar-se uns quants mesos o, fins i tot, més d'un any. És per aquest motiu que convé preveure, si s'escau, l'adopció de mesures cautelars per causa d'una situació de desprotecció severa de la persona discapacitada o bé per causa de ser víctima d'un abús.
-
Si vull ampliar més informació sobre aquest tema?
Si desitja tenir més informació sobre les institucions de protecció de la persona previstes al Codi Civil de Catalunya, no dubti en contactar amb un bufet d'advocats de la seva confiança o bé amb el Servei d'assessorament i defensa jurídica dels Malalts Mentals JURIMM. Ells l’ajudaran a resoldre tots els dubtes.
-
Què vol dir tenir un tutor?
Si vostè ha estat declarat incapaç de governar els seus interessos personals, patrimonials o dineraris, el Jutge competent li assigna un tutor, que és la persona que a partir d'aquell moment començarà a prendre les decisions que millor convenen als seus interessos. Cal que s'asseguri, per tant, que les decisions que vostè prengui comptaran amb l'aprovació del tutor, i que el convenci que li seran beneficioses.
-
La FLA pot beneficiar-se del patrimoni de les persones incapacitades?
Algunes persones creuen que les fundacions tutelars poden beneficiar-se del patrimoni de les persones incapacitades; però aquesta creença és completament falsa, ja que existeix un doble control judicial del patrimoni de les persones incapacitades, per part del Jutge i per part del Fiscal, i qualsevol venda o donació que faci la persona mentre estigui sotmesa a tutela ha de comptar amb la preceptiva autorització judicial. Més informació al Codi Civil de Catalunya.
-
La FLA pot acceptar donacions o herències?
Si les herències o les donacions procedeixen d'una persona incapacitada per autogovernar-se, ni la FLA ni cap altra fundació pot acceptar-les. Fins i tot, són anul·lables si s'haguessin acceptat, ja que aquests actes han d'estar realitzats per persones amb plenes capacitats per comprendre i per decidir el que fan. No obstant, alguns familiars, conscients de la tasca que realitzen les fundacions tutelars o en mostra de gratitud, poden fer testament a favor de qualsevol persona o entitat, designant al mateix temps com a usufructuari al fill malalt mentre visqui. Aquesta pot ser una manera d’assegurar que al fill no li manqui un lloc per viure i que l'ús que se li doni a la propietat no sigui diferent al desitjat.
-
Qui em pot assessorar sobre aquest o altres aspectes jurídics?
Qualsevol advocat pot assessorar-lo en aquesta o altres matèries del dret civil. No obstant, la Fundació Hospital Sant Pere Claver ha desplegat conjuntament amb la Federació Catalana de Familiars de Malalts Mentals (FECAFAMM) un Programa d'assessorament i defensa jurídica dels Malalts Mentals que, en base a l'experiència acumulada, podran assessorar-lo amb un grau major d'especialització. El Programa JURIMM ofereix assessorament gratuït a totes les persones integrades en qualsevol de les associacions de familiars que composen la FECAFAMM.
-
Per què haig de fer cas d'un tutor que no conec?
El tutor ha estat designat pel jutge i totes les decisions que adopti en nom seu hauran de ser aprovades pel Jutge i el Ministeri Fiscal sempre i quan s'ajustin a allò que més li convingui a vostè, i també a la legalitat vigent. El tutor compta amb l'assessorament d'experts professionals de la salut, del dret, les finances i el treball social, un equip d’experts que coneix els recursos que es poden adaptar a les seves necessitats.
-
Però, podré disposar dels meus diners?
Sí, podrà disposar dels seus diners, però també haurem de pensar que li arribin a final de mes i, si fos possible, que li permetin fer un petit estalvi.
-
Podré viure al meu pis?
Si vostè té un pis, de propietat o de lloguer, no hi ha cap inconvenient perquè hi continuï vivint. Caldrà, però, que pensem si vostè sol pot fer totes les feines de casa o necessita algú que l'acompanyi al metge o a fer les gestions que hagi de menester. Si no pot, li proporcionarem els suports necessaris, ja siguin els propis de la Fundació Lluís Artigues, els de la Generalitat de Catalunya o els de caire privat.
-
Em poden prendre el pis?
De cap manera li poden prendre el pis o qualsevol altra propietat que vostè tingui. La llei obliga a demanar l'autorització del Jutge abans de fer una operació d'aquest tipus i només estaria justificat si la defensa dels seus interessos així ho exigís.
-
I si no tinc pis, on puc viure?
Cercarem l'habitatge més adient a les seves necessitats. La Fundació Lluís Artigues no disposa d'una xarxa d'habitatges que pugui suplir les seves mancances, però procurarà cercar-li un, de caràcter públic o privat, en les millors condicions econòmiques i d'habitabilitat. I sempre que sigui possible, amb les condicions pròpies d'una llar: on vostè pugui sentir-se a casa seva i on pugui tenir els seus records i objectes estimats; on pugui rebre les seves amistats, on pugui pensar en els seus projectes de futur.
-
Hauré de renunciar als serveis comunitaris que disposo?
Si vostè disposa d'algun tipus de prestació o servei, segurament podrà mantenir-lo. L'única cosa que canvia a partir d'ara és que les decisions més transcendents per al seu benestar les haurà d'assumir el seu tutor, i per això és molt important establir una relació de confiança amb tots els professionals compromesos en el seu benestar.
-
I tot això, per què ho fa el tutor?
El tutor és un professional que ha decidit dedicar-se a ajudar persones com vostè. Hauria pogut optar per una altra dedicació, però ha preferit aquesta, que és de compromís amb el benestar de les persones.
-
Qui cuidarà del nostre fill quan nosaltres faltem?
Aquesta és la pregunta que es fan més freqüentment els pares d'aquelles persones que, per causa d'una malaltia mental o de caràcter invalidant, no poden cuidar de sí mateixes. Des de la Fundació Lluís Artigues assessorem, informem i proporcionem l'ajuda necessària a les famílies.
-
Qui va ser Lluís Artigues?
El Pare Lluís Artigues va néixer a Lleida el 1907. Va cursar els estudis eclesiàstics en el Seminari d'aquella ciutat i va ser ordenat capellà allí mateix el 1931. Va ser vicari durant algun temps a la Parròquia d'Alpicat i després a la de Borges Blanques. El 1948 el bisbe de Barcelona confià la Parròquia de Sant Pere Claver a la Companyia de Jesús i el Pare Lluís Artigues va ser nomenat rector. El 22 de juliol de 1965 va morir en un fatal accident de cotxe, però la seva personalitat i la gran tasca social perduren encara avui en el record al Poble Sec.
-
Com ho haig de fer per connectar amb el meu tutor?
Durant el dies feiners, de 9h a 17h, trucant al 93 324 88 91 i fora d'aquest horari, tant si és de nit com si és un dia festiu, tenim un telèfon d'emergència: 664 15 69 78. Quan el tutor no pugui atendre directament les seves sol·licituds o escoltar els seus problemes, designarà una persona de la seva confiança que l’atendrà amb la mateixa cordialitat, sentit de la responsabilitat i eficiència.
Si té més preguntes o algun suggeriment, pot enviar-nos un correu electrònic a direccio@fla.cat. Li farem arribar una resposta el més aviat possible. Moltes gràcies pel seu interès en la Fundació Lluís Artigues!
Pujar ^